Ten makaron ze szpinakiem robię na obiad w 20 minut. Jest pożywny, a wygląda, jak z restauracji

Dodano:
Makaron z łososiem i szpinakiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Dania z makaronem są szybkie do przygotowania i niezwykle smaczne. Ostatnio moja rodzina pokochała wersję ze szpinakiem i aromatycznym dodatkiem. Ta potrawa znika z talerzy do ostatniego kluska.

Makaron z sosem to świetna opcja obiadowa dla wszystkich zabieganych. Robi się go bowiem prosto i szybko. Zwykle wystarczy 15-20 minut. Ja jednak przyznam, że czasem po prostu mam ochotę na takie danie. Uwielbiam bowiem kluski, a te sprężyste, powleczone pysznym sosem w szczególności. Dziś zapraszam was na szybki makaron z dodatkiem szpinaku i wędzonego łososia. To danie jest niezwykle aromatyczne i apetyczne.

Jakiego łososia wybrać do makaronu?

Najbardziej klasyczny sos z łososia do makaronu robi się ze świeżej, surowej ryby. Filet pozbawiony skóry i ości należy poddusić z dodatkami, aż będzie ugotowany. Wtedy wystarczy podzielić go na mniejsze kawałki. Jednak równie dobrze możecie sięgnąć po aromatycznego łososia wędzonego na gorąco lub zimno. Do sosu dodaje się go na sam koniec, tak by tylko zdążył się podgrzać.

Jak zrobić makaron z łososiem i szpinakiem?

Tradycyjnie przygotowanie makaronu z sosem zaczynam od nastawienia makaronu. Potem od razu zaczynam przygotowywać sos. Dzięki temu makaron i sos będą gotowe w tym samym czasie, a o to właśnie chodzi. Wtedy bowiem kluski są jeszcze ciepłe i całości nie trzeba zbyt długo razem podgrzewać. A to z kolei przekłada się na apetyczne kawałki łososia w daniu.

Przepis: Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron podany z sosem z dodatkiem łososia i świeżego szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
645 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki lub innego grubszego
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g fileta z łososia
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW garnku zagotuj dużą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. Po tym czasie makaron odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
  2. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju na dużej patelni. Dodaj pokrojonego na kawałki łososia i obsmaż go ze wszystkich stron. Dodaj opłukane liście szpinaku, posiekany czosnek i śmietankę. Oprósz solą i pieprzem i duś na małym ogniu, aż ryba zacznie się rozpadać, a szpinak straci jędrność.
  3. Serwowanie daniaDo przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron. Danie delikatnie wymieszaj, by kluski dokładnie pokryły się sosem. Danie podgrzewaj na małym ogniu 1-2 minuty, nałóż na talerze.

Ten dodatek odmieni smak makaronu z łososiem i szpinakiem

Jeśli chcecie podkręcić smak makaronu z łososiem i szpinakiem, możecie pokusić się o jeden mały dodatek. Jest nim skórka z cytryny. Kilka wiórków tego aromatycznego dodatku sprawi, że danie nabierze doskonałego smaku, zapachu i wyglądu. Użyjcie w tym celu cytryny ekologicznej, ewentualnie dokładnie wyszorujcie i sparzcie wrzątkiem klasyczną cytrynę, a dopiero potem zdejmijcie wiórki z jej żółtej skórki. Skórkę z cytryny dodaje się do sosu pod koniec gotowania.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...